Ikväll blir det suga av!

1. Optimal sugteknik
Första momentet går ut på att suga ut så mycket av det goda spadet på kräftans undersida. Det allra bästa är att bryta av en av klorna vid andra leden inifrån. Då får man ett perfekt sugrör där man inte behöver anstränga sig till man blir blå för att få ut massor av spad. Enda nackdelen är att det är aningen mer civilicerat och låter mindre än den traditionella metoden att suga direkt på undersidan av kroppen, men överlägset effektivt.



2. Plocka isär klorna
Över till klorna. Bryt först loss hela klorna från kroppen, inklusive hela benet. Ta sedan loss klon från benet, och bryt isär de två delarna av benen och ät upp innehållet. (Ta tänderna till hjälp, eller en tång om den är hård i skalet).

Bryt därefter loss den rörliga delen av ytterklon, och glöm inte att suga ut spadet ur klon, där finns det godaste spadet på hela kräftan.




3. Kloköttet
Oftast sitter det kvar en tunn köttsträng i den bortbrutna klodelen. För att ta tillvara på den, bryt av klospetsen med hjälp av hålet på kräftkniven eller mellan två gaffeltänder. Sug därefter i den tjocka delen för att få ut köttsträngen.

Bryt därefter sönder resten av klon och ta ut köttet. Om skalet är riktigt hårt kan en nötknäppare eller tång komma väl till pass om man vill vara rädd om tänderna. I kloköttet döljer sig en hård, genomskinlig fena som man ej äter.



4. Plocka av skölden
För att plocka av skölden, skär av huvudet strax bakom ögonen med kräftkniven eller annan vass kniv. Därefter plockar man enkelt loss skölden. Skrapa loss och ät kräftsmöret från insidan av skölden. Mängden kräftsmör varierar från inget till ett tjockt lager.



5. Kassera magsäcken
När skölden är borta tar man loss och kastar den svarta säcken som sitter längst fram på kräftan. På varje sida av säcken sitter ett litet spetsigt horn, ta ett grepp om hornen och dra utåt/uppåt så följer säcken med. Det är viktigt att hela säcken följer med, då innehållet i denna är det enda på kräftan som smakar riktigt, riktigt illa.



6. Mer sug
När magsäcken är borta bryter man loss framdelen av kräftan från stjärten, precis vid stjärtfästet. Ovansidan av framdelen är saftig och god att suga på. Ser det svart och sörjigt ut är det förmodligen dy, och då bör man lämna biten därhän.



7. Stjärtpartiet
Bryt loss skalet från stjärten. Enklast är att börja med att bryta loss de små skalflikarna som sticker ut längsmed stjärten på båda sidorna. När skalet är borta, dra isär stjärten i två delar på längden, som bilden nedan visar.

Om kräftan är en hona finns det en god rom längst fram i stjärtpartiet (den del som följde med från kräftans framdel). Detta är sällsynt bland de stora jumbokräftorna, eftersom honorna är mindre. Om det däremot är en könsmogen hanne kan det finnas en lång vit ihoprullad sädesledare som man inte brukar äta. Detta är INTE en mask, som varje år många människor förskräckt rapporterar till media. Finns det varken rom eller sädesledare finns istället här en gul-brun kräm som är god att äta. Den har dock lite speciell smak som inte alla uppskattar.




8. Stjärtköttet - guldklimpen
Nu är tarmen frigord och kan enkelt dras bort. Återstår nu bara att sluka stjärtköttet, som är den överlägset största köttbiten på kräftan.



9. Rada upp troféerna
Hur många blev det efter en kväll? Flest vinner!




Kräftskiva! :)

Kommentarer
Postat av: Johan Enström

Du hade en otrolig teknik får jag säga :)

2010-08-09 @ 00:55:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0